AKO VYBRAŤ AKTOVKU PRE PRVÁČIKA

Po prázdninách pôjde do prvej triedy, ale o školskej aktovke hovorí už teraz. Nákup prvej školskej aktovky je významná chvíľa pre deti, aj pre rodičov. Pre deti je pri výbere zásadný vzhľad aktovky. Akú by mala mať farbu, ktorého superhrdinu, obľúbené zvieratko, princeznú, auto na obrázku. Dieťa by malo byť so svojou aktovkou spokojné, nosiť ju s radosťou. Nekupujte teda aktovku, ktorá sa páči hlavne vám. Vyberte ju spoločne. Na vás je predovšetkým voľba kvalitného kúsku. Ako ho ale poznať? Prinášame vám 5 tipov, ktoré sú absolútnou nutnosťou pri výbere školskej aktovky. Nákup kvalitnej školskej aktovky je tiež investícia do zdravia detí. Tu sa nevyplatí šetriť.

Špeciálne vystužená zadná časť nezaťažuje detský chrbát

Kosti a chrbát detí sú predovšetkým v takomto nízkom veku ešte vo vývine. Nie sú tak pevné a ľahšie sa deformujú. Aby sme predišli neskorším problémom s chrbticou, je dôležité myslieť na kvalitne spracovanú chrbtovú časť. Čalúnený a ergonomicky tvarovaný chrbát aktovky, nastavenie podľa výšky dieťaťa vďaka priťahovacím popruhom a hrudné popruhy pomôžu optimálne rozložiť váhu celej aktovky.

Ani príliš dole, ani príliš hore

Zdajú sa nám tak malinkí a každá aktovka na ich chrbtoch pôsobí obrovsky. Myslite však na to, že do septembra ešte vyrastú a rásť budú aj naďalej. Správne by výška aktovky mala byť vo veľkosti chrbta vášho dieťaťa, posadená v priestore medzi krížovou kosťou a ramenami. Určite by aktovka nemala padať na zadok. Zlé nosenie aktovky môže v budúcnosti viesť k zbytočným zdravotným problémom. Priťahovacie popruhy umiestnené na ramenných popruhoch zaisťujú čo najlepšie priľnutie aktovky k chrbtici dieťaťa. Vďaka tomu taška na chrbte dobre sedí, nepadá z ramien a chráni chrbticu pred zbytočným prehnutím v bedrách.

Viete, čo všetko môže zlé nastavenie školskej tašky spôsobiť?

Nevhodné nastavenie ramenných popruhov, ale aj nosenie aktovky na jednom ramene zvyšuje riziko zlého držania tela a deformácie chrbtice. Aktovka príliš nízko vedie k tendenciám predsunutiu hlavy aj ramien a hrbeniu chrbtice. Pokiaľ má dieťa aktovku príliš vysoko, opiera sa v oblasti bedier a preťažuje ich. Čo môže viesť k deformáciám tejto časti tela. Pokiaľ kvôli zlému nastaveniu obmezuje aktovka pohyblivosť krčnej chrbtice, môže dochádzať nielen k blokáciam a bolesťam, ale tiež ide o bezpečnostné riziko. Ramenné popruhy nesmú byť v tesnom kontakte s oblasťou krku, inak môžu spôsobovať bolestivé otlaky.

Pevná konštrukcia

Aktovka by mala stabilne stáť, či už je plná alebo prázdna. Ľahká a pevná konštrukcia je základom dobrej aktovky. Pevné dno drží tvar a chráni jej obsah. Pevný, nepremokavý materiál aktovky taktiež oceníte. Ľahko umývateľný, dobrý na údržbu, zabráni, aby sa do školskej tašky dostala voda, sneh, alebo iné nečistoty.

Čím ľahší, tým lepší

Vedeli ste, že dieťa by na chrbtici malo nosiť maximálne 10 – 14 % svojej váhy? Najmä u prváčikov je odborníkmi odporúčaná maximálna váha samotnej aktovky 1,2 kg. Väčšina prváčikov nosí v aktovke každý deň prevažne svoje zošity. K tomu svačina, fľaša s vodou a školská taška hneď váži toľko, že to zaskočí aj dospeláka. K zníženiu počtu potrebných učebníc a zošitov nevieme pomôcť. Čo sa nám ale znížiť podarilo, bola váha aktoviek Oxybag. Aktovky rady Premium light vážia iba 900 g.

Tip! Ťažšie veci, ktoré v aktovke deti nosia, by mali byť umiestnené čo najbližšie k chrbtici. Detský chrbát budete šetriť aj tak, že dbáte na rovnomerné rozmiestnenie vecí v aktovke.

Nech je dobre vidieť

Bezpečnosť detí je na prvom mieste. Preto je neodmysliteľnou nutnosťou, aby školská aktovka mala dostatok reflexných prvkov zo všetkých strán, teda z prednej strany, po obvode a na popruhoch. Odporúča sa pokrytie aspoň 10 % plochy aktovky. Výrazné farby aktovky tiež pomôžu. Školská taška musí byť skrátka viditeľná za každého počasia, v tme, v jesennom šere, v zime, kedy ráno aj poobede nebýva veľa svetla.