SPÄŤ DO ŠKOLY, AKO SA Z TOHO NEZBLÁZNIT

Hovorte o škole pozitívne

Dieťa väčšinou býva ku koncu prázdnin otrávené, že končí jeho obľúbené obdobie a musí sa vrátiť ku školskému režimu – vstávanie skoro ráno, hodiny sústredenie a domáce úlohy. Zaveďte téma na kamarátov a krúžky, ktorých sa určite po dvoch mesiacoch nemôže dočkať.

Ak ho čakajú nové predmety, sadnite si a porozprávajte sa o nich. Fyzika nie je len nudná hodina plná nezáživného rozprávanie, ale dozvie sa tam veľa zaujímavostí o tom, ako veci, ktoré bežne používa, fungujú. A chémie? Zabudnite na nudné vzorčeky. Ako vtedy vášmu chemikár vypenil skúmavka po celej triede, si predsa pamätáte dodnes a vášho malého čakajú pri chémiu podobné zážitky.

A keby ani to úplne nezabralo, pripomeňte svojmu školákovi, že počas školského roka je veľa ďalších prázdnin. Tie jesenné už klopú na dvere a po nich sú tu Vianoce – ďalší z najobľúbenejších obdobie v roku.

Začnite školáka pripravovať na nový režim

Aby hneď prvý školský deň nezačal pre dieťa šokom, pripravujte ho nenápadne na skoré vstávanie aspoň posledný týždeň – večer skôr do postele a ráno budíček. Precvičujte učivo formou hier alebo pracovných zošitov, ktoré dnes zoženiete v každom papiernictva, a odmeňte ho obľúbenou sladkostí alebo zmrzlinou, z ktorej bude nadšené rozhodne viac ako z červenej známky na konci stránky.

Urobte z nakupovania vecí zábavu

Návnada školáka už pri písaní zoznamu, čo všetko bude do školy potrebovať. Dajte dohromady čo najviac letákov s témou „Späť do školy“, prejdite akcie na internete a podľa zoznamu vyberajte veci, ktoré sa mu budú páčiť. Niekedy urobí radosť aj malá drobnosť s obľúbeným hrdinom.

Nezabudnite na základné vybavenie aj veci do krúžkov

Školský batoh už je ošúchaný a začína sa pomaly rozpadať? Vyberte s dieťaťom ideálnu veľkosť, dizajn i tvar. Výber nepodceňujte, tašku bude nosiť na chrbte každý deň, tak nech mu neničia chrbát a nosí ju z hrdosťou. Pre lepší prehľad sme rozdelili ruksaky podľa tried:

  • Batohy pre prváčikov – s obľúbenými obrázky pre chlapcov aj pre dievčatá
  • Batohy pre 2. – 5. triedu- niektoré sú ešte s obrázkami, ale pre Pataky už máme poriadnej, frajerské batohy
  • Študentské batohy – pretože na druhom stupni už sa obrázky dávno nenosí

S batohom potom samozrejme musíte zladiť aj peračník, kufrík na výtvarnej, sáčok na cvičky alebo vak na chrbát.

Skontrolujte všetky pravítka, pastelky, kalkulačku, kružidlo, ceruzky na rysovanie, vodovky, tempery, dosky na zošity, a hlavne  desiatový box, rozsypaný olovrant v taške nikoho nepoteší.

Menším školákom radšej všetky veci podpíšte. Predídete tak zbytočným stratám a dohadovanie s ostatnými deťmi a ich mamičkami.

Pri návrate do školy teda zbytočne nestresujte. Stačí poriadne namotivovať dieťatko, neodfláknout nákupné zoznam a  vybrať tie správne školské pomôcky a môžete si dať nohy hore a vychutnať si  zaslúženú kávu.